Πίσω

5 Ψαρεύοντας με ζόκα

Η ψήφος σας:
4.15 από 13 ψήφους

Περιγραφή:

Η ζόκα είναι ένα εργαλείο αποδοτικό και μπορεί να μας προσφέρει μεγάλες συγκινήσεις με καλά αποτελέσματα αρκεί να την χειριστούμε σωστά.

Εγώ την ψαρεύω με τον εξής τρόπο:

Ψάχνοντας με το βυθόμετρο για αποχές ή μεσοπέλαγες ξέρες όταν εντοπίσουμε ψάρια ακόμη και γόνο μαζεμένο κοντά στον πάτο του βυθού,  σημαίνει ότι κάποιοι θηρευτές υπάρχουν εκεί κοντά.

Εκεί σταματώ. Στο σημείο αυτό ελέγχω τα ρεύματα και τον αέρα έτσι ώστε όταν κατεβάσω το δόλωμα να με πάει επάνω στο στόχο.

Όταν η ζόκα μου πατώσει περιμένω με υπομονή, χωρίς να την κινήσω καθόλου, έως και ένα με δυο λεπτά αφού πρώτα έχω μαζέψει όσο κενό έχει το νήμα μου για να μπορέσω να καταλάβω το κάθε τσίμπημα, ακόμη και την παραμικρή κίνηση που θα κάνει το Δόλωμα μας για να μπορέσω να καρφώσω άμεσα.

Βυθόμετρο

Σε περίπτωση που δεν πάρουμε τσιμπιά αρχίζουμε να ανεβάζουμε αργά αργά το δόλωμα μας καμιά δεκαριά μέτρα και το αφήνουμε να ξανακατέβει προσπαθώντας να τα δελεάσουμε. Το επαναλαμβάνουμε αρκετές φορές. Το χόμπυ θέλει υπομονή και η διαδίκασία είναι αυτή που το καθιστά μοναδικό, και το αποτέλεσμα είναι η ανταμοιβή μας.

Μπορούμε ακόμη και να την σύρουμε αν μας το επιτρέπει ο τόπος που ψαρεύουμε.


Θα χρειαστείτε:

Το βάρος της ζόκας το επιλέγω ανάλογα με το βάθος και τα ρεύματα. Όσο πιο ελαφριά τόσο καλύτερα πιστεύω ότι είναι.

Εξοπλισμός που χρησιμοποιώ:

 • ένα καλάμι για slow jigging 200 γραμμάρια
 • μηχανισμό οριζντίου τυμπάνου μικρό και δυνατό
 • νήμα 028 οχτάκλωνο
 • παράμαλο 052 εώς και 062

Εσείς μπορείτε να δοκιμάσετε με οποιοδήποτε καλάμι έχετε και που χρησιμοποιείτε ακόμη και για φύλακα.


Αρματωσιά ζόκας: 

Χρησιμοποιείστε νήμα από 80 έως 150 λίμπρες και αγκίστρια από 05 έως 07.

Το παρακάτω βίντεο θα σας βοηθήσει να δείτε πως αρματώνω την ζοκα.


 Πως δολώνω τη σουπιά:

Τα δολώματα που χρησιμοποιώ για την ζοκα είναι καλαμάρι, σουπιά, θραψαλο, τα ζωντανά είναι πάντα ότι καλύτερο!


Βίντεο:

Περιμένω τα σχόλιά σας!

5 Σχόλια

 • Aποστόλης Τσαπατσάρης

  31-10-2017 20:28

  Σταύρο συγχαρητήρια για την νέα σελίδα, είναι πολύ όμορφη και φιλική στον χρήστη. Πιστεύω πως θα βοηθήσει όλους εμάς, που δεν έχουμε την εμπειρία σου, να μάθουμε το κάτι παραπάνω, αυτό που θα μας δώσει την χαρά για ένα θήραμα που θα θυμόμαστε.
  Οσον αφορά το άρθρο θέλω να "πω δυό λόγια" και εγώ!
  Την ζόκα την ψαρεύουνε από πάρα πολύ παλιά στα μέρη μου, ειδικά για φαγκριά και τσαούσια. Οι παλιοί δεν είχανε πολυτέλειες που έχουμε εμείς, όπως τα βυθόμετρα. Οι ζόκες ήταν διαφορετικές, με άλλο σχήμα χωρίς "κλέφτες". Δόλωμα? ένα σαβρίδι... ψάρια? πολλά, τόσα που ακόμα τα θυμούνται.
  Αυτό που θέλω να ρωτήσω είναι τί κάνεις με τα ρέματα? Αν πχ είναι σχετικά ρηχά και έχει ρέμα δεν θα βάλεις βαριά ζόκα?αν επιπλέον φυσάει?
  επίσης, αναφέρεις καλάμι για slow! Δεν είναι πολύ μαλακό για την δουλειά αυτή? μπορεί να καταλαβαίνεις καλύτερα τα μικροτσιμπίματα , αλλά πρέπει να βάλεις δύναμη για να καρφώσεις , ενώ με ένα ποιό σκληρό πχ για intsikou αυτό θα είναι ποιό εύκολο
  επίσης, έχεις καταλάβει οτι η τεχνική αυτή έχει κάποια πλεονεκτήματα σε σχέση με την τεχνική του φύλακα? (πολλές οι ερωτήσεις...)
 • Σταύρος Κουστιμπής

  05-11-2017 17:23

  Κατ' αρχήν θα ήθελα να ζητήσω συγνώμη για την καθυστέρηση, και κατα δεύτερον να σε ευχαριστήσω για το σχόλιο!

  Για να αντιμετωπίσω τα ρέματα εχω λεπτύνει τα εργαλεία και χρησιμοποιώ λιγο πιο βαριά ζοκα και προσπαθώ να ψαρεύω οπως πηγαίνουν αυτά.

  Μερικές φορές τα ρέματα ειναι τόσα πολλά που δύσκολα αντιμετωπίζονται αλλάζω τοπο και επιστρέφω να δοκιμάσω αργότερα καλό ειναι να γνωρίζουμε για την παλίρροια που για μένα παίζει μεγάλο ρολο γιατί μετά απο καποιες ώρες σταματούν να αλλάξουν κατεύθυνση και τότε μπορούμε να ψαρέψουμε τον τοπο εύκολα.

  Οσο για το καλάμι που αναφέρεις ψαρεύω με αυτό γιατι μου αρέσει να ρισκάρω, σίγουρα δεν ειναι οτι καλύτερο σε μια μάχη με ενα μαυρόψαρο, θέλω να πω κατα την ταπεινή μου γνώμη πάντα οτι δεν χρειάζεται και ειδικό καλάμι για να ψαρεύεις με ζοκα.

  Τα πλεονεκτήματα σε σχέση με τον φύλακα πιστεύω πως ειναι πιο αποδοτικό ειδικά στα βαθιά γιατί ψαρεύει το δόλωμα πολύ κοντα στο βυθό και οτι έχουμε άμεση επαφή με το τσίμπημα.
 • Χρήστος απο αρτακη

  09-12-2017 08:51

  Σταυρο μου τέλεια η σελίδα σου και κατατοπιστική ευχομαι πανω απο υγεια και να μας δίνεις τα φόντα σου Μπας και παρουμε και μεις κανα θήραμα σαν της δικιά σου γκάμας .
 • Άρης

  15-04-2018 20:10

  Γεια σου Σταύρο και από εμένα. Έχω δει πολλά βίντεο σου και πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί. Θα ήθελα να σε ρωτήσω αν πιστευεις οτι θα βοηθούσε κάποιο άρωμα προσέλκυσης πάνω σε νωπά ή ακόμα και ζωντανά δολώματα? Πολλές φορές βλέπω τα ψάρια αλλά για κάποιο λόγο δεν χτυπάνε. Ίσως με αυτό τον τρόπο έχω καλύτερα αποτελέσματα. Ευχαριστώ εκ των προτέρων.
 • Σταύρος Κουστιμπής

  16-04-2018 19:37

  Καλησπέρα εγώ δεν χρησιμοποιώ κάτι το πρόσθετο στα δόλωμα μου. Πιθανώς οι τόποι που ψαρευεις τα ψάρια, να έχουν ενοχληθεί παραπάνω από όσο πρέπει, και τα ψάρια να είναι πονηρεμένα αν θέλεις να με πάρεις ένα τηλέφωνο να μιλήσουμε, μήπως μπορέσω και βοηθήσω!
    Captcha

     Σχόλια στην Google


     Δείτε όλα τα σχόλια εδώ και αφήστε το δικό σας εδώ